Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co čeká spotřebitele v roce 2024?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ilustračnífotky.cz

Rok 2024 přinese pro spotřebitele mnoho novinek. Spotřebitelé musí ve svých rozpočtech počítat s tím, že celá řada cen, daní a poplatků bude vyšší.

Například dojde ke zdražení roční dálniční známky, budou dražší energie, zvýší se daň z nemovitostí, mzdy vypočtené z průměrné hrubé mzdy budou o něco nižší. Vedle těchto, pro spotřebitele negativních, změn, ale dojde i k některým zlepšením či zjednodušením. Řidiči nebudou mít povinnost předkládat řidičský průkaz, pokud se prokáží občanským průkazem. Komunitní energetika postoupí do další fáze – bude umožněno sdílení vyrobené elektřiny v předem definovaných skupinách spotřebitelů i sdílení elektřiny vyrobené na chatě s bytem ve městě, zjednoduší se stavební řízení.

Z nejdůležitějších změn, na které se museli připravit zejména zaměstnavatelé, lze uvést vyšší minimální mzdu. Navyšuje se o 1 600 Kč na částku 18 900 Kč. Zvyšují se i některé úrovně zaručené mzdy. „Tyto změny jsou prospěšné z pohledu nízkopříjmových zaměstnanců,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, a pokračuje: „Vedle těchto změn se ale snižuje výhodnost dohod o pracovní činnosti a o provedení práce, které se už významně blíží pracovnímu poměru.“ Také čistá mzda, vypočtená z průměrné hrubé mzdy, bude vlivem navýšených odvodů o něco nižší. Spotřebitelé si budou muset promyslet i výši svých plateb na penzijní spoření, protože státní podpora tohoto produktu nově začíná až od vlastního příspěvku ve výši 500 Kč a zastropuje se od vlastního příspěvku ve výši 1 700 Kč.

V oblasti daní se spotřebitelé musí připravit na vyšší daň z nemovitostí. V průměru by se měla navýšit asi o 80 %, přesná výše bude záviset na koeficientech jednotlivých obcí. „Spotřebitelů se budou zřejmě nejvíce dotýkat změny v DPH,“ konstatuje Eduarda Hekšová a vysvětluje: „Zajímavé pro spotřebitele je zejména snížení DPH u potravin z 15 % na 12 %, které se snad projeví i maloobchodních cenách. Také stavební práce budou nově v sazbě 12 %, což může u velkých stavebních rozpočtů ušetřit statisíce. Budoucí stavebníci se snad letos dočkají i výrazně zjednodušeného a zrychleného stavebního řízení.“

Tradičně citlivě vnímanou složkou odvodů jsou různé poplatky. Spotřebitelé v roli řidičů a majitelů aut se od 1. března 2024 musí připravit na razantní navýšení ceny dálniční známky na 2 300 Kč. „Pro současné a budoucí řidiče však přijde i zajímavá úleva,“ pokračuje Eduarda Hekšová a doplňuje: „Není to finanční úleva, ale úlevu to řadě řidičů přinese. Nově bude možné prokázat řidičské oprávnění, osvědčení o registraci vozidla a pojištění zákonné odpovědnosti pouze průkazem totožnosti. Bude to však platit pouze v České republice, do zahraničí bude i nadále zapotřebí všechna tato osvědčení vozit s sebou.“

V oblasti energií dochází k velkému navýšení státem regulované složky cen dodávek elektřiny a plynu. Souvisí to s nutností financovat rozvoj a správu distribučních sítí. „Spotřebitelé by si této skutečnosti měli být vědomi,“ varuje Eduarda Hekšová a pokračuje: „Navýšení regulované složky ceny může způsobit i nedoplatky při vyúčtování.“ Energetika však nepřináší jen negativní zprávy. Dojde k rozvoji komunitní energetiky, jednak u skupin aktivních zákazníků – až 10 malých výrobců energie, ale též i u celých energetických společenstvích s až 1 000 členů. Bude možné si energii vyrobenou v jednom místě spotřebovat v místě jiném. A právě k tomuto účelu se musí budovat dostatečně kapacitní a inteligentní distribuční sítě.

dTest pozorně sleduje vývoj v oblasti hromadných žalob, které by se letos, rok po řádném termínu, měly stát součástí našeho právního řádu. „Podnikatelé hromadné žaloby nevítají,“ upozorňuje Eduarda Hekšová a uzavírá: „Snažíme se podnikatelům i politikům vysvětlit, že pro poctivé podnikatele nejsou hromadné žaloby hrozbou. Každý udělá chybu, i poctivý podnikatel, ale pokud se dokáže k chybě postavit čelem, nemusí se žádné hromadné žaloby bát.“

Témata:  dTest Peníze

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:46

Předpověď počasí na noc pátek 17. května

Od jihozápadu bude do střední Evropy zasahovat oblast nízkého tlaku vzduchu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Zájem o brigádníky letos poklesl

Zájem firem o brigádníky a sezónní pracovníky letos ve srovnání s předchozími lety poklesl. Zatímco ještě vloni nabídka letních brigád převyšovala poptávku ze strany uchazečů, tohle léto se podobná situace neočekává. Když už se nějaká nabídka objeví, jedná se ve valné většině případů o manuální práci. Uchazeči ovšem nejčastěji preferují brigády v kanceláři. Mzdové ohodnocení se podle dat personální agentury Grafton Recruitment oproti loňskému roku nezměnilo, dle novely zákoníku práce však brigádníci mohou získat nárok na dovolenou.