Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlí Rusové do zahraničí vracejí teď své majetky, aby podpořili Putinovu ​​válečnou ekonomiku

Moskva, ilustrační fotografie
Moskva, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Agentura Bloomberg informovala, že někteří ruští miliardáři vzdávají své úsilí udržet peníze na Západě a nyní odmítají myšlenku jejich repatriace zpět do Ruska. Bojí se možnosti, že by jejich jmění mohl Kreml zabavit, což je v jejich rodné zemi reálné riziko.

Nejbohatší Rusové, kteří jsou čím dál více izolováni od západních bankovních a finančních služeb, se ocitají v dilematu ohledně předání svého majetku další generaci. Většina sankcionovaných miliardářů se podle tiskové agentury rozhodla vrátit svůj majetek zpátky do Ruska.

„Osud tohoto obrovského bohatství má zásadní důsledky pro Rusko, protože zůstává z velké části odříznuto od většiny zbytku světa,“ uvedla agentura a dodala, že 26 Rusů na Bloomberg Billionaires Index má dohromady asi 350 miliard dolarů.

„Jejich průměrný věk je 63 let, což znamená, že to, jak a kde se rozhodnou předávat své jmění v nadcházejících desetiletích, se odrazí v ekonomice a napříč podnikatelskými sektory."

Dva takoví miliardáři anonymně řekli Bloombergu, že nyní mohou podnikat pouze v Rusku a jednoduše se rozhodli nemyslet na potenciální konfiskaci majetku.

Další sankcionovaný magnát, který přesunul majetek zpět domů, řekl, že ještě nepřišel na to, jak naložit se svým nástupnictvím, ale že se on a jeho rodina uchýlili k vybudování nového života v Rusku.

Hrozba zabavení majetku je velmi reálná – zpráva ministerstva obrany Spojeného království z minulého měsíce uvedla, že Kreml od začátku rozsáhlé invaze na Ukrajinu převzal kontrolu nad přibližně 180 společnostmi v hodnotě asi 11,5 miliardy USD.

„Téměř jistě byly upřednostněny zahraniční společnosti, včetně společností vlastněných Rusy žijícími v zahraničí," uvádí zpráva.

„Ruský stát přerozděluje majetek obchodníkům spojeným s Kremlem, kteří podporují válku na Ukrajině,“ uvádí se dále.

V rámci belgického předsednictví EU bylo 8. května oznámeno, že ohledně zmrazených ruských aktiv v zahraničí se velvyslanci EU zásadně shodli na krocích týkajících se použití získaných prostředků na podporu obnovy Ukrajiny a vojenských potřeb. 

Západní partneři Ukrajiny a další spojenci zmrazili ruská aktiva v hodnotě přibližně 300 miliard dolarů od začátku rozsáhlé invaze v roce 2022. Téměř dvě třetiny těchto aktiv drží belgická společnost Euroclear, která poskytuje finanční služby.

„Vítám dnešní politickou dohodu o našem návrhu použít výnosy z imobilizovaných ruských aktiv pro Ukrajinu," řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na síti X.

„Nemůže být silnější symbol a větší využití pro tyto peníze, než udělat z Ukrajiny a celé Evropy bezpečnější místo pro život."

Zatímco USA navrhovaly přímo zabavit ruský majetek podle jejich nedávno přijatého zákona o REPO, EU byla opatrnější, protože se obávala právních a fiskálních komplikací spojených s konfiskací.

Témata:  válka na Ukrajině Rusko

Aktuálně se děje

16. května 2024 16:36

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy