Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu, letošní dividenda však díky rezervám podniku může být vyšší, než jakou ji nyní navrhuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Komentář Lukáše Kovandy: Ziskovost energetického podniku ČEZ by měla letos a v příštím roce dosáhnout solidní úrovně, a to zejména díky nízkonákladové výrobě elektřiny v jaderných blocích a klesající uhlíkové zátěži. Uvádí to agentura Bloomberg ve své dnešní analýze vyhlídek ČEZ.

Pro letošek Bloomberg odhaduje hrubý provozní zisk (EBITDA) společnosti ČEZ na úrovni 126,07 miliardy korun, tedy nepatrně výše než loni, kdy daný údaj činil 124,8 miliardy. V příštím roce pak hrubá ziskovost má vykázat hodnotu 115,52 miliardy korun. 

Daň z mimořádných zisků sice letos zabrání dosažení vyššího čistého zisku, avšak tento dopad může z velké části kompenzovat vyšší dividenda, o niž si řekne český stát coby většinový vlastník podniku. 

Vysoké hotovostní rezervy umožňují ČEZ navýšit investice do čistých zdrojů energie, ač ty by kontrastovaly s jen poměrně pomalým odklonem od uhlí, přičemž navíc ČEZ pravděpodobně upřednostní investice spjaté s plánem výstavby nových jaderných bloků.

Realizované ceny elektřiny ČEZ letos podle Bloombergu mohou setrvat nad úrovněmi let 2022 a 2023 a dosahovat hodnoty zhruba 130 eur za megawatthodinu.

Ačkoli hrubý provozní zisk ČEZ klesl loni meziročně jen o pět procent v porovnání s historicky rekordním rokem 2022, daň z mimořádných zisků – stále platná i v roce 2024 – meziročně srazila čistý zisk na méně než polovinu, konstatuje dále Bloomberg. To znamená, že výše dividendy se může letos prudce propadnout – z loňské rekordní úrovně 145 korun na akcii.

Zmíněné hotovostní rezervy podniku ale umožňují, aby jeho představenstvo nakonec podobně jako loni podpořilo výplatu dividend na úrovni sta procenta zisku na akcii. To by znamenalo, že dividenda by byla vyšší, než odpovídá pásmu 39 až 52 korun, které nyní ČEZ navrhuje na základě své dividendové politiky.  

Témata:  ČEZ

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.